Rozhovor s úspěšným webdesignerem

Jak se stát úspěšným webdesignerem? Tato nebo podobná otázka trápí snad každého, kdo jednou poprvé s trochu nábožným pocitem usedl před monitor a klávesnici a objevil tajuplný a rozkošatělý svět počítačů a internetu. Po prvním okouzlení z nevídaných možností a prozkoumání základního programového vybavení se nutně musí dostavit - a také se zpravidla dostaví - neodolatelná chuť vykřičet do světa tu nejdůležitější větu lidského jedince: „Hej hola, tak jsem tu, světe.“ Historie nás učí, že tato odvěká touha je pevně zakódována v lidských genech, což nejlépe dokládá příklad nejstaršího známého spammera, pravěkého lovce, který po sobě zanechal podobné poselství v legendární jeskyni Altamira na severu Španělska.

Abychom vám usnadnili vstup do tajemného světa webdesignerské profese, rozhodli jsme se požádat o rozhovor jednoho z nejvýznamnějších českých webdesignerů, R. „Bubyho“ Plantaina. Dialog se ale zvrtl v monolog geniálního a všemi uznávaného profíka a my ho přinášíme v plném znění, jak ho zaznamenal náš diktafon. Snad vám bude k užitku.

Zde je:

Helejte se, fakticky první, na co si musíte dát vopravdickýho majzla, když chcete robiť webdesign, je váš věk. Jak je vám totiž víc jak patnáct, máte v podstatě po ptákách, bo jakýsi felčar kdysi dokázal, že nemlich v tom roce už je mozek totálně vyprodanej, ani jedna pitomá buňka vám už nepřibude a učení bude děsnej vopruz. Rýly. Tehdá ve třinácti járech jsem teda do toho prásknul a ve čtrnácti už jsem byl hotovka webdesignerská šajba.

Jo. Je dobrý taky vlastnit nějakej špicovní softík, bo věčně se hrabat v tom há-té-em-el bordelu je vohyzdná ztráta času. Na netu se podobných věciček povalujou tuny, tož proč si pro nějakou grátis nehrábnout, no ni?

Nejdůležitější ale je, přesvědčit o svejch výjimečnejch schopnostech vostatní webdesignerský fouňy. Jako dobrá štreka se jeví vobrážet různý tyhlety webdesignerský fóra a všade nechávat svůj jednoznačnej otisk. Podpis a ú-er-el. Hlavně na jejich blogískách, tam se to přehlídnout nedá. Někteří sice budou zpočátku frflat, ale věřte mi, časem i jim docvakne, že jste totálně geniální bedna a budou vás hluboce uctívat. Fakticky, vím to. Dokonce i slavnej Pixy a tenhleten Plavajzník, když viděli má první dílka, pochvalně mručeli a s rozechvělým obdivem hlásali vostatním: „To snad není možný.“ Nebo „Už je tu zase ten génius?“ Či „Ach Bože.“

Jen si při vší tý chvále dejte majzla, abyste zbytečně moc nezpychli. Poněvač skutečně úspěšnej webdesigner je neskutečně skromnej. A milej.

Jako já - R. „Buby“ Plantain.

Komentáře

Tož, nechám tu tu ú-er-el a valím na další blog :-D

Zase jsem se pěkně pochechtal, jako vždy.

Přidáno: 30. 3. 2007 14:40

Doufam, že nikdo nebude "pochvalně mručet" nad mojim prispevkem ;)
Jinak takovehle clanky / povidky by staly za knizni vydani...

Přidáno: 30. 3. 2007 14:55

Ani ja nezklamu a necham tu odkazy hned dva :). tenhle je na primy potomky Altamirskeho lovce -
http://www.nill.cz/index...?set=pod

Přidáno: 30. 3. 2007 15:19

jojo, to su celá já - neskutečně skromná a milá ... jaktože kurňa eště nejsu ten webdyzajnér? .-(

Přidáno: 30. 3. 2007 15:22
<aplaus>

Vždycky když na weblogách.cz vidim odkaz na další článek, tak se mi mírně rozzáří úsměv, už vim, že mě zas čeká kulturní zážitek, na který jentak nezapomenu, ani ted jsem nebyl zklamán :)

Přidáno: 30. 3. 2007 16:11

Plavacku tak kazdej jednou zacinal ja myslel ze to zustanejen mezi nami :-D "buby" "buben" ja tu narazku chapu zcela zretelne :-D

PS: Tvuj blog je krasne citelnej i pri trojnasobnem zvetseni pisma coz je skvele. :) Nosim bryle a na vetsine webu si text zvetsuji ale tady nevidim jediny naznak rozsypani :)

Přidáno: 30. 3. 2007 16:50

Plantain? To už se dneska nenosí.. Plantainio! ;-)

Přidáno: 30. 3. 2007 17:14
[8] Martin Stiborský

No paráda, opět ! Tuhle mluvu tudyk z prajzské slyším denně, ale čte se to daleko líp než poslouchá ...

Přidáno: 30. 3. 2007 22:45

Abych si osvěžil středoškolskou botaniku - to asi nemáš na mysli jitrocel, co? ;-)

Přidáno: 30. 3. 2007 23:16

[9] První trefa do černého :)

Přidáno: 30. 3. 2007 23:28

Jaká je šance stát se webdesignerem, když je člověku dvakrát patnáct let a ještě nějaký ten rok navíc?

Přidáno: 31. 3. 2007 10:12

[11] Poměrně velká, mě už táhne na padesátku a ještě to jde. Důležité je, cítit a chovat se jako třináctelitý. A neříkat to ženě, tuším, že sex pod patnáct je v Čechách trestným činem.

Přidáno: 31. 3. 2007 10:15
[13] Honza

Proč to ten pán všechno píše?

Přidáno: 31. 3. 2007 16:43
Přidáno: 5. 4. 2007 9:11

[13] To jako vážně? "Použití kvalitního editoru Microsoft Word pro tvorbu střánek" :))

Jinak jsem Blábolník objevil až dnes, po těch dlouhých dnech, kdy tam visela cedule, že se na novém webu pracuje a já pak ty návštěvy vzdal, jsem teď musel dohánět... Ale nezlobím se, naopak. Pěkné, jak kdysi, tak ať to vydrží :)

Přidáno: 6. 4. 2007 21:55
[16] lefiath

Taky mám rád Rychlé Šípy, ty jeden Plavajzníku :)

Přidáno: 12. 4. 2007 16:00
Tak dneska ještě poslední ú-er-el...

... a jdu spát :)

Přidáno: 19. 8. 2007 7:56

Nový komentář

Kolik stříbrných stříkaček stříkalo přes třistatřicettři stříbrných střech? Vyplňte číslo.

 

Při komentování se snažte zachovat alespoň určitou minimální míru slušnosti a pište pokud možno s diakritikou. Komentáře naprosto mimo mísu, popřípadě komentáře urážlivé, protizákonné a podobně neprojdou sítem moderátora.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy. Odkazy na weby nabízející půjčky budou nemilosrdně odstraněny. Autor nemá lichváře v lásce.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].


| Nahoru ↑