Jak skutečně vzniká web. Horror.

„Vyrobíme novou webovou prezentaci,“ prohlásil naprosto nečekaně na pravidelné poradě vedení poměrně úspěšné obchodní firmy generální ředitel. Ozvalo se staccato klapavých zvuků, jak přítomným manažerům spadla čelist až na stůl.  Jako první se vzpamatoval manažer přes propagaci a prohlásil ukřivděným tónem: „Ale šéfe, vždyť přece web máme. Vyrobil ho před rokem můj jedenáctiletý synovec, kvalitně a za velmi rozumný peníz“. Zabloudil myšlenkami k opojnému a eroticky vzrušujícímu víkendu, který za honorář prožil v náručí širokoprsé blondýnky z oddělení styku pro zákazníky. Nešťastný synovec pochopitelně neviděl ani pětník.

Přítomní manažeři významně pokyvovali hlavami a v duchu dávali vzbouřenci za pravdu. Porada totiž nabrala špatný směr a místností se pozvolna rozlévala nepříjemná pachuť skutečné práce, které se všichni celý svůj život vyhýbali jako čert kříži. Generální ředitel byl navíc znám jako absolutní technický antitalent a jeho nechuť ke všemu virtuálnímu mu vysloužila přezdívku „Impoternet“. Všichni bez výjimky se také pyšnili honosnými tituly získanými v třítýdenním rychlokurzu pro vrcholové manažery a jediný, kdo významně nepokyvoval hlavou, byl poslední zástupce zdravého rozumu ve firmě, všemi opovrhovaný šéf oddělení informačních technologií. Ajťák. Nepřikyvoval proto, že na dnešním sezení nebyl a trucoval v přítmí svého kamrlíku až ke stropu přeplněného kabely a hlučícími výkonnými počítači. Myslel si své a měl pravdu. Blbost a nafoukanost se šířila firmou jako stepní požár a ke všemu hejno manažerů začalo početně převyšovat stavy řadových pracovníků.

„A pokud vím,“ pokračoval už se zvýšeným sebevědomím propagační manažer, „funguje spolehlivě a doposud s ní žádné problémy nebyly.“ Souhlasné kývání přítomných nabralo na obrátkách. „Protože na ní nikdo nechodí,“ utnul ho ředitel a pohrdlivě pohodil na stůl barevnými grafy vybavenou statistiku návštěvnosti, kterou mu minulý týden vnutil jakýsi obchodní zástupce nejmenované firmy specializované na optimalizace pro vyhledávače. „Naštěstí pro nás má tato společnost v nabídce služeb i webdesign a viděl jsem několik moc pěkných interaktivních webů z jejich porftolia“, pokračoval generální neoblomně. „Rozhodl jsem se tedy,“ rozhlédl se po svých poddaných a položil důraz na první slovo, aby nebylo pochyb, kdo je tu šéfem, „že si od nich necháme vyrobit zbrusu nový web postavený na nejmodernějších technologiích a budeme tak schopni lépe čelit neustále se rozvíjející konkurenci a držet krok se světem moderního webdesignu.“ Tuto větu se večer slovo od slova nadrtil z propagační brožurky webdesignerské firmy a byl na svůj výkon patřičně hrdý. Znělo to světově a to se přeci od generálního ředitele očekává.

Přítomným manažerům spadl kámen ze srdce a vidina pracovní činnosti se rozplynula jako pára nad hrncem. Práci odvede externí firma a oni mohou přispět svými cennými radami a postřehy, což je činnost, která všem bez rozdílu byla blízká a kafrání do cizí práce považovali za svůj životní úděl. „Mohli bychom třeba mít na stránkách tuhletu, webkamerku,“ navrhl lišácky manažer přes prodej, „někde jsem to zahlédnul a je to bezvadná věc.“ V duchu už se tetelil, jak webovou kameru umístí do kanceláře svých podřízených a bude tak moci jejich pracovní nasazení sledovat z pohodlí své pracovny, aniž by musel vytáhnout paty a sešlapat únavná dvě patra, což by ovšem vzhledem ke své otylé postavě potřeboval jako prase drbání.

„Dobrý nápad je dávat na web taky zápisy z našich porad, to jistě bude návštěvníky zajímat,“ přispěl se svou troškou do názorového mlýna manažer přes lidské zdroje. „Má asistentka ovládá Word jak když bičem mrská a umí i překrásné grafy“. 

„Také by tam někde mohlo být místo na novinky z naší práce,“ zapojil se bryskně manažer přes bezpečnost práce. „Zrovna nedávno jsme dle doporučení evropské komise vylepili světélkující tabulky Únikový východ. To by myslím naši návštěvníci také ocenili. Mohli bychom to celé zpracovat třeba jako video prohlídku prostorami naší společnosti“.

Nápad stíhal nápad a každá z myšlenek narazila na úrodnou půdu. Rozkvetla a ujala se v ornici vzájemného pochopení. Zasedací místností se začal šířit optimismus a přesvědčení, že na výrobě webové prezentace vlastně nic není a oni sami by to zvládli levou zadní, kdyby jenom měli trochu volného času. Tímto hodinovým zasedáním bylo navíc nadevší pochybnost prokázáno, že vymyslet kvalitní web je hračka a tak se vrcholový top manažment s pocitem dobře vykonané práce a vlastní nenahraditelnosti rozprchl do svých luxusních kanceláří, zabývat se dalšími ožehavými tématy obchodní společnosti, především však s ohledem na růst své vlastní životní úrovně.

Na základě písemně dodaných připomínek pak webdesignerská firma bez námitek vyrobila překrásně interaktivní webovou prezentaci a všichni žili šťastně a spokojeně až do smrti.

Všichni?

Komentáře

Super

Plaváčku, psaní ti prostě jde. Jen tak dál! Ještě bych rád pochválil tento design, moc pěkné to tu máš..

Přidáno: 23. 3. 2007 9:10
[2] Railbot
kontrast

Mám trošku problém zaostřit na ty "zvýrazněné" zelené? fráze. Kontrast asi nebude příliš velký nebo už blbě vidim :-/

Přidáno: 23. 3. 2007 9:25
Ze života

Právě teď jsem zažil něco podobného té druhé části. Ředitel podniku byl rozumný a chtěl hlavně kvalitní obsah. Řešení měl na starosti šéf propagace a po půl hodině co jsme probírali obsah mi řekl: "Na ten obsah se vykašleme, hlavně aby se to co nejvíc hýbalo...". Docela mě dostal.

Přidáno: 23. 3. 2007 9:30
[4] Pan Fáborek
horor?

Horor? Plaváčku, to jsi ještě nepracoval v Centru...

Přidáno: 23. 3. 2007 9:47
[5] Libor Chaloupka
opět více než úsměvná historka ...

... sic je smyšlená, je jako ze života :?) Plaváčku, tvůj styl mám moc rád ... díky, trošku lépe se mi teď pracuje, minimálně s úsměvem na líci :?)

Přidáno: 23. 3. 2007 10:13

Ševče drž se svého kopita. Manageři dvojnásob. Ti "manageři" by měli sedět na zadku, volat si s milenkama a předstírat, že pracují. To jim jde nejlíp.

PS: Pěkný vzhled, ale přimlouvám se k [2].

Přidáno: 23. 3. 2007 10:26
Ze zivota

Otazka je, zda je tento pribek opravdu smysleny q;oD Tak jak to tedy je Plavacku? Ukazes nam jak ten web dopadl nebo vazne zadny neexistuje? Jinak moc hezky ctive psano q;o)

Přidáno: 23. 3. 2007 10:47
Povídkář

Aneb první velkolepý povídkář o webdesignu opět na scéně. Už se těším až své povídky zveřejníš v knižní podobě.

Přidáno: 23. 3. 2007 11:10
Variace

Variací na podobné téma existuje ve větších firmách ohromná spousta. Častý je třeba případ, že pan generální ředitel je tak uctívaná ikona, že mu prakticky nelze odporovat - na otázku "Bude to tak v pořádku?" každý podřízený automaticky odpovídá "Jistěže, pane generální."

Předávají-li se pak informace systémem webdesign studio - podřízení - nadřízení - ředitel, 3/4 kritických připomínek se po cestě ztratí a zbylá pochvalná čtvrtina se nafoukne do obludných rozměrů.

Přidáno: 23. 3. 2007 11:50
[10] Sitnarf
Pěné

Skvěle napsané, doufám, že podobných příspěvků bude víc. Je to kruté, ale ze života.

Přidáno: 23. 3. 2007 12:32
Přímo ze života...

nejen že děláš perfektnií weby (ke smůele mnoha ostatních, přicházejicích o práci), ale máš i vytříbený sloh... jen tak dále už se teším na další.

Přidáno: 23. 3. 2007 12:45

Podobný scénář (akorát né tolik úsměvný) je myslím docela častý. A nerad se s ním setkávám, protože je s tím spousta práce navíc.

Přidáno: 23. 3. 2007 13:49

Zajímavé je že tenhle vývoj situace pro mě představoval horror jen do chvíle než jsem se stal soukromníkem a začal jsem si dělat sám "project-managera" a "account-managera".
Základem je totiž klientovi rychle ale co nejšetrněji vysvětlit že o webdesignu nic neví a že bude mít plné ruce práce jenom s tím dodat potřebné podklady (což je skoro vždycky pravda). Pak nemá roupy a nesnaží se to dělat po svém.

Přidáno: 23. 3. 2007 15:12
Nejen obchodníci mohou web zkazit

Hezký článek. Bohužel je často pravdivý. Navíc jsem se v minulosti setkal s techniky, kteří se považovali za guru ve svém oboru a moderní web jim nic neříkal (nekonečné diskuse na téma "na co tabulky" atd.).

Často potřebuji na Vámi popisovaných webech nalézt nějakou informaci a je to peklo. Nicméně důležité je, že se to hýbe :)

Přidáno: 23. 3. 2007 16:34
Pochoutka

Moc pěkně napsané. Normálně bych takový stoh textu vůbec nečetl, ale jak mě to chytlo, tak jsem musel dojít až na konec. Mňam :)

Přidáno: 23. 3. 2007 19:18
Jé to je pěkný obrázek

Cákriš role synovce je psána podle mě? (Sice mi není už 11 ale musel jsem se zeptat :))

PS: Tak dlouho jsem tu nebyl a koukám koukám je to tu pěkné.

Přidáno: 23. 3. 2007 21:08
Bravo!

Mě asi neznáš ale já tebe jo, si prostě profesional ve svém oboru a tento článek doporučim svému zaměstnavately doufám že se poučí a pochopí co je to za dřinu udělat web stránky a by to byla úrodná půda. A že to každý nedokaže levou zadní. Dík piš dál a častěji.

Přidáno: 23. 3. 2007 22:56
[18] T3RMiX
Díky

Díky, jako vždy za Váš úžasný sloh. Nechtěl by jste vydat tyto povídky knižně? Určitě (a nejen já) bych si je koupil :)

Přidáno: 24. 3. 2007 9:02
[19] Šilhec
Konečně...

Netrpělivě jsem očekával kdy bude zprovozněn nový Blábolník…konečně jsem se dočkal. Designu musím pochválit a těším se na další čtivé články.

Přidáno: 24. 3. 2007 12:00
Nejsmutnější pasáž:

"hejno manažerů začalo početně převyšovat stavy řadových pracovníků" - doufám, že u nás ve firmě to nikdy nenastane.

Přidáno: 24. 3. 2007 16:40

Článek opravdu na úrovni a ten Impoternet mě donutil k smíchu, jen tak dál :)

Přidáno: 21. 8. 2007 21:48

tak tenhle me rozesmal.. skoda, ze je to cele podle pravdy :-/

Přidáno: 18. 4. 2010 14:19
Oddělení...

„oddělení styku pro zákazníky“

S ruměncem na líci se musím přiznat, že v podobném oddělení jsem dosud neměl možnost pobýt...

:-)

Přidáno: 14. 7. 2010 22:49

Nový komentář

Kolik stříbrných stříkaček stříkalo přes třistatřicettři stříbrných střech? Vyplňte číslo.

 

Při komentování se snažte zachovat alespoň určitou minimální míru slušnosti a pište pokud možno s diakritikou. Komentáře naprosto mimo mísu, popřípadě komentáře urážlivé, protizákonné a podobně neprojdou sítem moderátora.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy. Odkazy na weby nabízející půjčky budou nemilosrdně odstraněny. Autor nemá lichváře v lásce.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].


| Nahoru ↑